Saffransbomber och granater

Plötsligt ett gästblogginlägg från Julia Svensson. Hon glömde bild, men ni får föreställa er. Jag var på samma fest förra julen och åt samma kaka. Urgod.

Här kommer Julia:

Ingen jultillställning hittills har lyckats leva upp till den senapsmarinerade brysselkålen eller grönkålssalladen med äpple och mandel på knytisjulbordet hos Karin i början av december. Eller Tara Moshizis saffranskaka, som mitt gästblogginlägg ska handla om.

Inlägget är alltså även en hyllning till Tara denna härliga kvinna.

Se till att du har: 2 påsar saffran (0,5 gram per påse), 200 gram smör, 2 ägg, 3 dl socker, 2 tsk bakpulver, 4 dl vetemjöl, 1,5 dl mjölk samt smör och ströbröd till formen.

Såhär gör du:

Sätt ugnen på 175 grader.
 Smöra och bröa en rund form på cirka 24 centimeter i diameter.
 Smält smöret och låt det svalna.

Stöt gärna saffranet tillsammans med lite socker i en mortel.
 Vispa ägg och socker så att det blir poröst. Blanda ner saffranet och mjölken i äggsmeten. Blanda bakpulver och vetemjöl. Blanda ner vetemjölet och smöret och rör tills det blir jämnt. Häll ner smeten i formen och sätt in formen i nedre delen av ugnen och grädda i cirka 45 minuter i 175 grader. Känn med en sticka när den är klar, stickan ska vara torr.

Låt saffranskakan svalna lite innan den vänds upp och ner på ett fat. Låt kallna under formen. Det är egentligen en vanlig sockerkaka, men med saffran i.

Det fina i kråksången är Taras tips om att använda två påsar saffran i stället för en. Och att dekorera med glasyr, och sedan strössla med granatäpple. Glasyren gör du på ett paket Philadelphiaost, som du vispar ihop med lite florsocker och ett par matskedar mjölk. Granatäpple, får du bort det köttiga utan att köket får utseende: mordplats..

I torsdags hade jag en liten tillställning för mina elever på Skurups folkhögskola. Då bakade jag två saffranskakor. Den ena blev över – men den tog jag med till kontoret dagen därpå. Succé. Fem personer åt nästan hela.

Tips: kakan var godare dag två. Dels hade den stått till sig lite i kylen. Men den hade inte heller stått inne riktigt lika länge i ugnen, eftersom jag ville att denna kaka nummer två skulle bli lika härligt degig som Taras variant. Obs, om du sparar till dag två, vänta med glasyr och granatäpple.

Annonser

Ett svar till “Saffransbomber och granater

  1. Ping: Saffransbomber och granater : julia svensson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s