Plötsligt en lördagsmiddag

15.38 Jonas > Kinga

Tian: 1 kg röd paprika rostas och skalas, strimlas och läggs i form. Ovanpå halvt kg mangold som fräst i olja. Sedan ett lager lök/tomatsås. Nästa lager en stor aubergine, skivad och stekt. Sedan ett lager med fem skivade squash och fyra skivade tomater. Brödsmulor och parmesan ovanpå och sen i ugnen en halvtimma sådär. Kryddor: timjan, persilja. Oliver som garnityr. Kött: grillad lammstek i skivor. 🙂 Allt väl?

(Puh. Ja, han har iphone.)

16.47 Kinga > Jonas

Hur lagar man bäst lammstek i skivor utan grill? Har oxå det

16.56 Jonas > Kinga

Mitt favorecept: Purjo och potatis i bitar får svettas i olja. I med vitlök, persilja och rosmarin. Lägg över i form och in i ugnen. Skala några smålökar och fyll på med dem eft en stund. En kvart innan rätten är klar lägger du brynta skivor lamm ovanpå och in i ugnen igen. 

16.57 Kinga > Jonas

Oj, gott! Får justera lite pga orkar inte ut o handla, men detta blir bas till kvällens middag

17.00 Jonas > Kinga

Glömde vitlök, men det är ju en självklar ingrediens

17.01 Kinga > Jonas

Jupp

17.01 Jonas > Kinga

Ibland lägger jag vitlökssmör ovanpå skivorna. Mm. Rödvin är nästan ett måste. 

17.18 Kinga > Jonas

Försöker just sms-hetsa gästerna ta med sig det. Hittils bara bud på vitt. Här är allt torrlagt

18.01 Jonas > Kinga

Rosé funkar också. Torrlagt? Inte ens champagne kvar?

18.38 Kinga > Jonas 

Hittade en flaska! Och jippi, en tar med rosé!

ALLT I ETT-LAMM MED SMS-SUPPORT AV JONAS

Släng ner små knippmorötter, skärbönor, röda knipplökar, pyttiga färskpotatisar, vitlöksklyftor – allt ansat men inte skuret – i en rejäl ugnsform med en bottenskyla olivolja. Strössla över oliver, citronklyftor och salt. 200 graders ugn.

Bryn lammstek i skivor i smör ovanpå spisen. Jag stekte dem med sichuan-pepparn som Taffel-Lisa medförde i fin övernattningspresent tidigare i veckan. Asgod är den.

Salta och släng in ovanpå grönsakerna. Kör tills klart, nån kvart till (då har de kanske åkt i en kvart innan).

Såna allt i en ugnsform-rätter ger verkligen maximal oooh-utdelning för minimalt arbete. Man kan skära ner råvaror som blir klara sakta i mindre bitar, eller slänga ner dem som går snabbt senare. Men det är inte så noga, i ugnen tar man inte kål på grejer på samma sätt som när man kokar eller steker dem. Råkar man ändå ta kål på dem, som jag gjorde lite med skärbönorna, så ser det ju ändå jätteelegant ut när de kommer ut ur ugnen. Oooh säger folk fast man bara gjort det lätt för sig. 

DSC03416Jamie har flera såna recept i sin den här kokboken som jag en gång fick i present av jättesnälla svärföräldrar som, eh, inte längre är det. Svärföräldrar, alltså. Jag hittar inte recepten på hans sajt. Köp boken, helt värd. Innehåller även ett gäng seriösa femminutersmiddagar och bara ca 4 x så många bilder av hans heta fru och söta barn som man egentligen orkar med. Och honom själv.

Några liknande från boken: 

DSC03412DSC03409DSC03411DSC03410

 

 

 

 

1. Ugnsbakad kyckling Maryland 2. Grillad och ugnsstekt ratatouille med vit fisk 3. Ugnsstekt fläskkotlettrad med svartögda bönor och tomater 4. Ugnsbakad sommarlax.

Annonser

One response to “Plötsligt en lördagsmiddag

  1. Anmärkning när det gäller Tian ( som är namnet på den glaserade lerform som används till denna och liknande rätter i södra Frankrike): Aubergine- och squashskivorna ska saltas och läggas i durkslag en timme eller så, och sedan klappas torra i handduk. Annars tror jag rätten blir lite vattnig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s