Pannkakor del 2 Resan

För er som är nyfikna på del 1, klicka här.

Vissa saker förändras aldrig. Det kan göra en fullständigt tokig. Det kan också göra en rörd och trygg.

Under hela mitt liv har vissa saker alltid varit likadana under mina resor till släkten i Kroatien. Här är två sådana saker.

1. Var min min mormors ena syster, som jag alltid bor hos, befinner sig. Hon arbetar alltid i trädgården när man kommer från flyget/bilen. Det kvittar vid vilken tidpunkt på dygnet det är. Alltid är det en potatis som ska dras upp, någon sallad som ska sköljas under utekranen eller några körsbär som måste plockas. 

Det enda som förändras är att hennes rygg. Den blir allt sämre vilket gör att hon för varje år går mer framåtlutat. Det gör ont i hjärtat att se och jag undrar hur länge hon kommer att orka.

2. Den första frågan som du får av cirka 95 % av släktingarna. Det kvittar om det var 1 eller 10 år sedan du såg dem senast. Den lyder ”Vad vill du ha att äta, du är hungrig”. Märk väl att frågan handlar om vad du ska äta, inte om du är hungrig

Det är här pannkakorna kommer in i bilden. Jag har verkligen ingen aning om det är ett kroatiskt fenomen, om det enbart gäller vår by Murter, eller om min släkt har ett särskilt förhållande till pannkakor, men alla har hela tiden en bunke med färdig pannkakssmet i kylskåpet. Du är med andra ord aldrig mer en tre minuter från en rykande god pannkaka.

Den här gången när jag var nere själv var vädret galet dåligt vilket medförde att jag tillbringade mer tid än vanligt i köket.

Självklart väntade en festmåltid på mig med de närmaste som bor i min mormors systers hus. Utbankat kött i sås, risotto, bönsallad och ärtor i en slags röra som jag faktiskt inte har en aning om vad den innehöll.

 matteta02

Efter lunchen sov jag middag i tre timmar, en liten powernap. Den första frågan som möter mig när jag kommer ut ut mitt rum, min mage är fortfarande uppsvälld efter tre portioner, är hur många pannkakor jag vill ha. Inte om, utan hur många.

Det roligaste var att efter två dagar är jag likadan mot mina yngsta släktingar. Det läskigaste var näst sista dagen när min 10-åriga syssling ringer. Jag har blivit precis som dem. Så här går konversationen:

Jag: Var är du?

Ana: Här uppe. (alltså deras lägenhet är husets ovanvåning, har man ok med pengar, men inte tillräckligt för att köpa eget, bygger man på en våning på ens föräldrars hus. Smidigt när man vill ha barnvakt. Inte särskilt kul när man bråkar med sin äkta hälft eller vill knulla. 

Jag: Kom ner. Jag steker pannkakor. 

Klick. (alltså, jag slänger på luren).

Så här såg de ut. Vi åt fem vardera. Sedan rullade vi in i vardagsrummet och slötittade på spanska såpor. Snacka om avkopplande semester.

pannkaka02pannkaka01

Recept: 

Gör vanlig pannkakssmet med ägg, mjölk, lite salt och mjöl. 

För en kroatisk touch: Tillsätt lite rivet citronskal och lite vanlig solrosolja i smeten.

Använd också solrosolja när du gräddar dem istället för smör.

Här äter vi pannkakorna med hemmagjord typ körsbärsmarmelad. Det är typ, för det är inte körsbär och det smakar inte som körsbärssylt skulle smaka. Men jag vet inte vad det heter och jag är trött.

5 responses to “Pannkakor del 2 Resan

  1. Ååååååååååh.
    Körsbären är det visne? Såna sura asgoda?
    Jag dööööööör.

  2. Precis Kinga, visnje heter de, och ja de är mer sura än söta. Små runda och nästan svarta. Vädret har varit så kasst så nu när jag var nere var de inte ens röda.

  3. Åh. sura svarta körsbär. Det gjorde alltid min farmor soppa på som hon kallade spottsoppa. Men nu har trädet blåst ner.

  4. Pingback: 22 kg tung resväska full av… « pre-tequila

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s