Rashas mat

DSC03157

Det var så mycket att smaka och titta på hos Rasha häromdan att jag blev alldeles splittrad och inte lyckades ta reda på nåt ordentligt utom knafen. Vi skulle ju också hinna äta, hänga, hindra barnen från att döda varandra, och gå till botten med demokratin, jämställdheten och USA:s utrikespolitik.

Som matlagare är Rasha lika kunnig och tålmodig som en gammaldags hemmafru – det går inte att komma på någon palestinsk traditionell rätt som hon inte kan laga på uppstuds. Samtidigt är hon påhittig och rolig (och snygg!) som en tevekock. Dessutom sköter hon ett heltidsjobb som rekryteringskonsult OCH driver en skönhetssalong och rattar sin familj. När fan gör mänskan makdous?

DSC03162Makdous är miniauberginer fyllda med valnötter, vitlök och chili och sedan inlagda i olja (ett random recept här). ”Jätteenkelt”, säger Rasha. Jag har bara ätit dem ur burk innan, finns tex hos Palmyra. De här var REVELATION. Görs inte rättvisa på denna bild. 

Till vänster kålrabbi inlagd med rödbetssaft. Syrligt och alldeles… ja, jag måste ta reda på hur hon gör dem. Också ”jätteenkelt”, enl uppg.

Vi fick även baba ghanoush: grillad/bakad aubergine (elda på ordentligt för rökt smak) med lite hackad persilja, 1/3 tahina och 2/3 tjockyoghurt. Rasha kunde också bekräfta yoghurtryktet om hommousen! Ha! Tror det var citron i också. 

DSC03163Vinbladsdolmar. Lillfingersmala, kokta sakta och länge med tomat, lök och lammbringa. Köttet blev så otroligt saftigt och mmmmh av vinbladen, och så fick dolmarna smak av köttet… ah. Njutning. ”Jätteenkelt.”

Och så färsk citronlemonad!

DSC03159Ursaftade citroner med skal får ligga en lång stund med socker och vatten. Sen silar man av. Har jag missat nåt?

Jag har frågat Rasha innan om hon vill gästblogga men hon har inte visat någon större entusiasm, kanske beroende på att hon har en del att göra ändå. Men jag tänkte försöka vigga henne på mer specifika recept nästa gång vi träffas. Några särskilda önskemål?

3 responses to “Rashas mat

  1. Omg, lammet och vinbladsdolmarna MÅSTE jag göra. Kräv på recept!

  2. Om det finns något sådant som ”jätteenkla” vinbladsdolmar med tillnamnet mmmmh – så vill jag ha receptet 🙂

    Och citronlemonaden också, tack!

  3. Skönt stuk på sidan. Mat är gott. Har just bekantat mig med Makdous på burk. Helt jävla jättegott. Sökte efter recept och hamnade här. Mumsa på. Alkohol är så överskattat.
    //N

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s