Att panikbaka en födelsedagstårta

I paniklägen får man gå till ryggmärgen. Jag har kunnat baka kladdkaka i sömnen sedan jag var tio, alltså var bottnarna givna. Grädde kan man vispa, hallon går att tina snabbt i kastrull, ihoprört med hemgjort vaniljsocker blir det en bra fyllning, om än lite tråkig.

Kladdkakebottnar

2 ägg
3 dl socker
4 msk kakao
1,5 dl mjöl
1 nypa salt
1 tsk vaniljsocker
100 g smör

(man behöver två, så dubbla, men blanda en i taget)

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna. Blanda ägg och socker. Blanda ner kakao, sen mjöl, salt, vaniljsocker.

2. Blanda ner smöret. Bred ut smeten på smörat bakplåtspapper i en form. Grädda tills den stelnar ovanpå, men är kladdig. Låt svalna. Kyl snabbt, frysen är förbjuden, men helt ok i sådana här lägen. Upprepa.

Hallongrädde

1 kg hallon
5 dl grädde
3 msk vaniljsocker

Gör så här:

1. Tina hallonen. Vispa grädden. Blanda ihop. Vispa igen, så grädden är hård, men inte äcklig.

Ganache

300 g mörk choklad
3 dl grädde
2 msk smör

Gör så här:

1. Hacka chokladen. Låt koka upp i grädden. Ta av från plattan. Rör ner smör. Klart.

Lägg bitar av bakplåtspapper på en bricka. Botten, grädde, botten. Häll över ganachen. låt den rinna ner på sidorna, det som kommer utanför skär du bort när den har stelnat. Bakplåtspappret håller brickan fin. Kyl. Dekorera.

bild-91

Annonser

2 responses to “Att panikbaka en födelsedagstårta

  1. Snygga rosor om inte annat :).
    Men det var verkligen proffsigt gjort att kasta ihop en helt hembakad tårta på 1 timme 25 minuter.

  2. Du är fantastiskast Maggie.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s