Varning: musselchock II

De brukar säga att tre saker är viktiga för att en krog ska lyckas: läget, läget och läget. 

Bull shit. 

Bull shit. 

Bull shit. 

Tvärtom finns en punkt där lägets braighet slår ut krögarens ambitionsnivå, med resultat att krogen bara serverar dynga. Och någon gång måste det slå tillbaka.

Detta har inträffat på Steakhouse Lilla Torg. Eller, vad vet jag, har de någonsin varit bra? Vi gick i alla fall dit bara för att det var sol och ja, det var min usla idé, jag ville väl upptäcka en ny, exotisk del av stan. 

När jag såg ricotta- och spenatfylld tortellini för 199 i menyn fick jag en bekymrad rynka i pannan. Den gick sedan aldrig bort. 

Vi hittade inget vi var sugna på, men satt redan med varsitt glas. 

”Ni måste beställa något att äta”, sa den knappt tonåriga servitrisen. ”Ni kanske kan dela på nåt.”

Sak 1. Tvinga inte på folk mat de inte vill ha. 

Vi tog varsin förrätt. Eftersom jag hade börjat ana oråd frågade jag hur mycket musslor man fick för 82 kr. 

”Sex stycken kanske. Fem sex stycken. Men de är ganska stora”, sa hon. 

Okej. Allt annat verkade ändå ännu tråkigare och ännu dyrare. 

In kom fyra (4) grönmusslor, såna som kommer i en femtiokronors fyrkantig enkilosfryslåda från Nya Zeeland, och som man gör såhär med (råkade ha bilden från hemmafest länge sen):

dsc01303

Men de var gratinerade med GORGONZOLA. För att säkert bli riktigt mördade. Mest smakade de kokt mjölk. Till detta kom en korg hembakt bröd som lyckades vara både torrt och överoljigt samtidigt.

Sak 2. Ge folk minst vad de betalar för. 

Jag har just kommit hem från en resa där jag gjort av med en halv bostadsrättinsats på krogmat. Med nöje. Även på enklare hak blev maten rätt dyr eftersom yenen är så stark, men nästan allt jag åt var mat tillagad med omsorg på bra råvaror. Då är det ju okej. 

Men den som snor mig på 82 spänn för en pytteliten förrätt och sedan förolämpar min intelligens… den tigger om mitt förakt.

”Hur smakade det?” frågade servitrisen. 

Sak 3. Ställ inte frågor du inte vill ha svar på. 

Eller ännu hellre: ha koll. På Nils-Emils, tror jag det var, fick servisen absolut inte fråga om maten smakade bra. Det skulle de veta. 

Receptet på musslorna ovan: 

Köp en enkiloskartong green shell mussels från frysdisken på thailändska/vietnamesiska livs. Är de utrotningshotade?

Tina för bäst resultat, men du kan också slänga dem rakt från frysen in i ugnen.

Klicka eller spritsa på en god gojja – här av persilja, brödsmulor, lite smör, salt och vitlök, om jag minns rätt. Ta burkpesto eller vad som helst om det är blitzläge.

Högt upp i 225 graders ugn i 5 minuter om de är tinade eller halvtinade, annars längre ner och längre tid.

Sak 4. Gå aldrig någonsin till Steakhouse Lilla Torg.

Annonser

7 responses to “Varning: musselchock II

  1. Sak 1 a Spring för livet 😉
    Fast om jag är i Malmö nån gång så är jag ju varnad för att jag aldrig ska gå till Steakhouse Lilla Torg

  2. Men hallå! Vad svarade du på ”Hur smakar det”?
    Andra gången på mindre än en vecka tror jag som det stället har ratats av kollegor. Yish vad nasty.

  3. @Linda: en kort och sammanbiten version av ovanstående.

  4. ”Hur smakade det”
    Snäppet bättre än det schablonmässiga
    ”Smakade det bra?” Jag hatar den frågan.

    Har vid några tillfällen varit elak mot serveringen, och ställt alternativa motfrågor
    -varför frågar Du? Litar Du inte på kocken/köket?
    -varför……… Är Du nyfiken, be om provsmakning av såserna i köket.

    Iband tar jag till engelska som jämförelse
    -did it taste good? Vilken fråga !!

    På engelska (om serveringen frågar) accepterar jag
    -did you like it?

    På svenska tillåter jag
    -tyckte Ni om det ?
    -allt till belåtenhet?

    Men varför skall serveringen över huvud taget behöva ställa någon fråga vid avdukningen?

    Tycker gästen bra eller mindre bra om maten, är det upp till gästen att initiera en konversation

  5. Arvid Rosengren

    Att fråga hur det smakar är ju lite av dödssynd i den nya skolan(och något äldre, fast av olika anledningar).

    Fast det finns ett läge när frågan är befogad: innan det är för sent! Om det märks att gästen inte är nöjd så tycker jag det är ok att fråga hur det smakar, men aldrig hur det smakade. Det är som sagt, en fråga man egentligen inte vill ha svar på.

    Location, location location är lite 80! Nu talas det om context, context, context istället. Fast jag tror knappast att det räddar lilla torgs steakhouse.

  6. Ah, jag var i 80-talet igen! Vad innebär ”context context context”?
    Om frågan hur det smakar ska ställas innan det är försent, då innebär det ju att den måste backas upp med handlingsalternativ. Alltså, om gästen svarar ”för sunkigt, för lite, för fantasilöst, för överkokt, för överprissatt” så bör man ju ha åtminstone ett ”jag bjuder på en kanna sprit så att du kan förtränga det här” på lager. Eller?
    Var det du som var med igår? Kul att träffas!

  7. Arvid Rosengren

    Det var jag! Och ja, det var rackarns trevligt!

    Enligt det äldre synsättet så sades det att läget var det viktigaste för framgång. Och i fall som just Lilla Torg stämmer det nog fortfarande. Det kvittar om du gillar maten på steakhouse eller inte, det är fullt oavsett för folk gillar sol och öl (och att synas inför andra som gillar sol och öl och synas…).

    Jämför med Gozzip eller vad det heter ner mot Mando till, som endast tycks få gäster när alla andra uteplatser är upptagna. Dock så har ju Mando längre ner på gatan ofta fullpackat. Location? Det handlar om att kombinera stämning, läget, koncept, målgrupp, prisbild etc, snarare än bara vara bra/dålig.

    Exempelvis så tror jag att det hade gått att öppna en riktig finkrog i stjärnnivå i möllan-kvarteren om man sällar sig till den skaran som satsar på närproducerade säsongsråvaror, och inte till gåslever- och vaktelgänget.

    Danny Meyer skriver en hel del (och var den som i alla fall drog in uttrycket i krogbranschen) om context i boken Setting the Table. Riktigt bra läsning om man gillar lite restauranghistoria (med en hel del pseudo-managementteknik).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s