Hearts on fire

dsc025271Ta de finaste hjärtan du kan hitta. 

Öppna genom ett välriktat hugg och genomborra med spett.

Bränn på häftig glöd och håll sedan på halster länge.

Kasta bort.

****

Izakaya kallas de enklare ölsjapp där man även får riktigt fina grillspett och andra smårätter. Man beställer några rätter i taget vartefter, kvällarna blir lätt långa, rösterna höga, gesterna yviga.

Men snacksandet är så underbart sofistikerat jämfört med your average chilinöt. Medan folk sakemarinerar sina hjärnor till apstadiet tar de in små assietter med wokade böngroddar, picklade maneter, sesamslungade kålsorter – och  framför allt allehanda grillspett. 

dsc02532

Det hela brukar tillagas på en avlång och ganska djup grill direkt bakom bardisken som på det här stället i Kyoto. Det är ett duttande och snurrande och flyttande med spetten. Att gästerna är fulla är ingen anledning att ge dem operfekt mat.

dsc02535Spetten träs ofta vartefter förutom de krångligare, här till vänster kyckling varvad med vårlök. De doppas hastigt före och efter grillning i en djup bytta med grillsås som står framme intill grillen.

Eder utsända försökte luska ut innehållet på just detta ställe där såsen var extremt god, men svår språkförbistring förelåg så det enda jag fick reda på var: soja, kycklingbuljong, kryddor, socker. Dock inte så mycket socker att marinaden blir tjock och glansigt glaseringsartad. Den droppar fritt och osegt, om ni förstår. Jag frågade om surt och de blånekade, men jag misstänker att det åtminstone är lite sake i.

Visst är det ganska ofräscht att rå kyckling doppas i den rumsvarma byttan, där även färdiga spett doppas före servering? Man äter alltså den okokta, kyckling…besudlade såsen. Jag blev i alla fall inte sjuk. Kanske beroende på de tjocka kolbitarna som flöt runt i såsbyttan. 

****

De sista fyra grillspetten på menyn, i rätt ordning:
Heart.
Skin.
Soft bone.
Wing.
dsc02528
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s