Okonomiyaki-fest i förorten

Hiroshima är känt för tre saker: atombomben, ostron och okonomiyaki. De två första kommer jag inte att beröra vidare här. 

Jag kom egentligen till Hiroshima för att laga nudlar med Kazukos pappa som är kock. Men snabbt började hela familjen diskutera vart de skulle skicka mig för att prova stadens lokala specialitet.

dsc02568

När alla enats ritade Kazukos syster en ambitiös karta på baksidan av en A3-affisch. Kazuko och jag sprang genom hällregnet till pendeltågsstationen, åkte tåg i tjugo minuter och strävade någon kilometer genom mera regn och kyla i en av Hiroshimas närförorter.

När vi öppnade dörren möttes vi av kubansk salsamusik och den omisskännliga lukten av spiskummin – Hiroshimas främste okonomiyakikock kränger nämligen även fajitas, tortillas och chili.

dsc02559

Mannen som har utklassat hiroshimas kockar i den lokala paradgrenen kommer från Guatemala och heter Fernando Lopez.

Han jobbade i många år med crossover-mat i New Orleans. Sedan drog han vidare till Hawaii där han träffade sin japanska fru. De flyttade till Hiroshima och öppnade en krog med latinamerikansk mat, men det funkade inte.

”Det är inte lätt för japaner att vänja sig vid främmande mat. Folk går inte bara in och tar en fajita om de inte vet säkert att de gillar det”, berättade Fernando Lopez.

”Men alla i Hiroshima vill alltid ha en okonomiyaki.”

Så han sökte upp den bäste, jobbade under honom i ett par år och öppnade för nio år sedan eget. Affärerna går bra. Och han får en och annan fajita såld.

Några kanske undrar vad okonomiyaki är? 

Det är en till synes rätt ocharmig ihopplocksrätt av stekta nudlar (här udon, vanligast soba)…

dsc02556

…pannkaksliknande knapriga bottnar, vitkål, bacon, böngroddar…

dsc02561

…friterade små tempurabitar av bläckfisk, flagor av torkad tonfisk, stekt ägg…

dsc02564

…och så den speciella okonomiyakisåsen, som är en ripoff av worchestersås, och smulad torkad tång. Med variationer, förstås. Detta är Hiroshima-modellen, som självklart överträffar alla andra i äkthet, raffinemang och smak.

Kazuko klagade på att hon inte kan få tag på bra Hiroshima-okonomiyaki i Tokyo. Fernando Lopez tipsade henne om ett ställe. Hon sa att det låg fel till för henne, på andra sidan stan, men frågade vem som hade det.

”A very good friend. The one who trained me”, sa Fernando. Då skrev Kazuko upp adressen.

En viktig sak är att alltsammans steks på ett stort stekbord där kockarna skjutsar och vänder och joxar med okonomiyakisarna med speciella stekspadar. Vändmomentet är flott.

dsc025621

Det hela serveras också längsmed kanten på stekbordet, och man får en liten stekspade som man hugger sig bitar med.

Jag trodde inte jag skulle gilla det här – det kändes på något sätt för likt sånt jag lagade som fattig student, och vadå, stekta nudlar med worchestersås, hmm – men det är faktiskt gott och på något märkligt sätt fräscht. 

Vi tog också in fajitas, det tyckte Fernando var kul. 

När vi satt där och knaprade som bäst kom ett sms från Kazukos pappa:

”Blir det några nudlar eller vad?”

Här lämnar jag er med en cliffhanger.

Annonser

7 responses to “Okonomiyaki-fest i förorten

  1. Varje region har ”sin” okonomiyaki. Och alla hävdar sig vara ursprunget till okonomiyakin 😉

  2. åh, cliffhanger!

  3. jo, det var med viss ironi jag framhöll hiroshima-stajlens särställning. men vems sida ska jag annars vara på…

  4. Jag funderade ett tag på om jag skulle börja gnälla om Osakas och Kyotos varianter (bättre bättre 😉
    Men det skulle bara låta knäppt. Japan var ju i stort jämnat med marken efter 2:a världskriget. Det kan förtjänas att ses utifrån nu, snarare än då. Vi gick på museum i Hiroshima men orkade bara så mycket, sen måste man ägna sig åt trevligare saker. Som mat.

  5. Hold the sauce! Men jag tar majonnäsen!
    Okonomiyaki-såsen är vanligtvis ett hopkok av diverse ketchup och worchestershiresås, och över okonomiyakin ringlar man den och majonnäs. Jag tar majonnäsen. Och ingen bläckfisk i en okonomiyaki. Om det nödvändigtvis måste vara bläckfisk så måste det vara utan sugkoppar.

  6. mmmmm that was sooooo good!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s