Den gråtande tigerns risnudelsoppa

Ett av mina parisiska happy places var Centre Pompidou. Uppe på Georges, restaurangen på översta våningen, åt jag ibland (när jag blev bjuden) Le tigre qui pleure. Den gråtande tigern. Det är en thairätt som aldrig slagit i Sverige. Finns knappt.

Georges är förresten ett märkligt ställe. Så hårddesignat, men ändå omodernt. Servitörerna är modellsnygga och ser dryga ut, men är jättetrevliga. Portiornerna är dyra och små eller billigare och större. Restaurangen är med i sista säsongen av Sex and the city, när Carrie träffar Aleksandr Petrovskys exfru. Ändå känns den kulturelitig. Den borde vara turistig, men de flesta gästerna är parisare. I alla fall de gånger jag har varit där.

dsc000741

Den gråtande tigerns risnudelsoppa
(2 port)

2 köttbitar av kossan
2 msk ostronsås
1 msk fisksås
1 msk cognac (mycket märkligt, men sant)
1 fint hackad vitlöksklyfta
svartpeppar

7,5 dl köttbuljong
4 msk fisksås
2 msk ljus soja
1 fint hackad vitlöksklyfta

böngroddar
tunna risnudlar för två
1 stjälk selleri
10 gräslöksstrån
massa mynta
massa koriander
2 msk jordnötter

Dipsås:
2 msk fisksås
saften av två lime
1 msk socker
2 röda chili
1 hackad koranderrot
1 hackad vitlökklyfta
lite hackad gräslök och koriander

Gör så här:

1. Blanda ostronsås, fisksås, cognac, vitlök och peppar. Lägg i köttet och marinera några timmar. Lägg risnudlarna i blöt och låt ligga lika länge.

2. Blanda dipsåsen. Låt stå och dra. Plocka och släng bort bönorna från groddarna. Skär sellerin i bitar.

3. Koka upp buljong. Rör ner fisksås, vitlök och soja. Lägg i två matskedar av marinaden. Värm upp en stekpanna, torka av köttet och stek hastigt på alla sidor. Man vill ha riktig yta, inte som den på min bild. Tålamod är en dygd osv.

3. Lägg ner de avrunna nudlarna i buljongen en minut. Sleva soppan över groddar och selleri i en skål. Hacka gräslök, mynta och koriander och strö över tillsammans med jordnötter.

4. Skär köttet i tunna skivor och lägg överst. Peppra lite. Doppa kött och nudlar i dipsås när du äter.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s