Kvalitetskalorier i snygg förpackning

kvalitetskalori1

Ja, vadå, that’s my middle name.

När jag slavade på turistfälla i Gamla stan för hundra år sen kom det ofta in tjocka amerikanska tanter som stack ner näsan i kladdkakan och frågade: 

”Is it worth the calories?”

Jag brukade svara: 

”Oh yes. I had that for breakfast.”

Gissa om de köpte. 

Raggmunk med fläsk hade vi också.

”Traditional Swedish meal. If you would ever feel like chopping down some woods, that’s what you start with.”

Vi var underåriga, underkompetenta, underbetalda och fruktansvärt lata. Vi belamrade ett så kallat personalbord precis vid disken med askfat, nagellack, tidningar och våra kompisar. Maten var överprissatt och ibland undermålig, ibland rätt god. En som hette Marre chefade, hon var en riktig stjärna och jag vet egentligen inte vad hon gjorde där. Hon hade skrivit de idiotsäkra recepten på soppor och kakor som fanns i en liten röd plastpärm, tyvärr snodde jag dem inte innan jag drog. Jag minns särskilt morotskakan och ett mörkt bröd bakat på filmjölk och bikarbonat som man gräddade i franskformar, typ som det här.

Någon gång hade hon jobbat med Tore Wretman. Hon var stor och muskulös och hade händer som dasslock och vad hon än slängde ihop blev det helt bedårande vackert. De stora händerna som såg ut som om de skulle ta sönder saker bara fnulade koncentrerat och snabbt och till synes slängigt, och resultatet blev alltid små konstverk där man letade med blicken efter uppvridningsknappen som skulle få dem att börja snurra medan en liten melodi spelades. 

Var finns Marre nu?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s