Främmande för vem

På vägen hem från jobbet gick jag inom den lilla thailändska butiken mitt på ystadsgatan för att handla hem till mina kycklingwontons (recept kommer imorgon). Jag handlar aldrig där annars, men nu blev det så för kina center hade hunnit stänga. Jag köpte torkade räkor också och basilika, mynta och koriander. Kvinnan bakom disken tittade undersökande och nickade mot paketet med wontonplattor.

– Du lagar dom själv?

Sen fortsatte vi prata fram och tillbaka, om vad man vill ha i, och vad som är bäst: soppa, friterat eller ångkokt.

Det är hennes blick och vår minutlånga gemenskap som finns kvar i mig när jag skriver den här texten, som ska handla om att jag är arg på Hemköps skyltar.

frammande

Jag är ledsen om detta låter som postkolonial teori 1-20 på Malmö högskola, men la vi inte ner det där med främlingen för ett tag sen? Kokosmjölk och naanbröd liksom. Medan tacohyllan får heta just taco blir den halvdåligt sorterade asienhyllan döpt till främmande.

Mexikaner är väl inte mindre konstiga än vietnameserna som bor i min trappa?

Vem är Hemköp att värdera det och framför allt, vilken kundkrets riktar Hemköp sig till, här i södra innerstaden? På kommunens hemsida kan man lära sig saker som de här:

bild-101

I Södra innerstaden är 10 543 personer av ca 32 000 födda i ett annat land än Sverige. Det prickiga fältet från klockan sju till klockan tio här till höger är personer födda i asiatiska länder.

119 personer i stadsdelen är födda i thailand. (siffror från 1 jan 2008 ) 51 födda i pakistan, 81 födda i indien. 316 i vietnam.

På vägen från mitt hem till Hemköp går jag förbi fyra thairestauranger, en kinakrog, en vietnamesisk restaurang. fyra indiska, två japanska. På min gata ligger två asiatiska livsmedelsbutiker, går jag runt hörnet hittar jag två till.

Det är värderingen som gör mig ilskarg. Tänk om det hade stått god mat över bacondisken. Fet mat, snuskig mat, gammaldags mat, urtråkig mat. Tänk om grönsaksdisken hade haft en stor skylt med texten ”dyr mat för idioter som inte fattar att grönsakerna kostar en tiondel på al hilo”.

Främmande-skylten signalerar vem som är normal i Hemköps butik. Det är varken jag eller kvinnan på min thailivs och det är väl därför vi bara handlar där i nödfall och när vi verkligen behöver pasta och toalettpapper.

mat_

Det hela är också så himla sorgligt just för att mat är en välbehövlig, lättsam länk mellan människor som tror att de inte förstår varandra och hemköp fattar inte det, utan bara pajar med sitt främmandegörande.

23 responses to “Främmande för vem

 1. Har inte tänkt på detta-men på mitt Coop står det utländsk mat över det asiatiska men inte över vare sig tacos eller den franska getosten.

 2. ack ja… ”främmande” är inte tacos som finns i varje svenska familj sen 80talet. Det är sushi som…ehh.. finns i varje svensk familj (i storstans) mage som lunch?

  Jag tycker det verkar konstigt att inte bara stta upp skylt ”asiatisk mat” och ”tex mex”?

  Att det dessutom är likadant här borta i USA är något som jag ler åt ibland – priser alltså. Kokosmjlk kostar typ 5 dollar i bruk på ”billiga mataffären”. I den vietnamesisk ägda affären (gigantisk fö) kostar den 1 dollar… det är fö allting som är ”asatiskt” billigare där – men vanliga saker som mjölk och ost är dyrt. Man måste alltså handla på (gasp) fler än ett ställe.

  Med tanke på alla goda råd pch tips jag får från dom är det värt det! Även om det vore skjoigt ibland att veta det svesnka namnet på konstig kålsort som bara har vietnamesikt namn (engelska skulle iofs inte hjlpa mig). Måste nog ta en vända till en liknnade butik hemma i Sverige så jag får en förklaraing vad det är ja äter här.

  Väntar med glädjepå receptet! Och vilket föredrar du, ångkokta?

 3. Men varför ska man dela in i asiatisk mat och texmex? Och i vilken hörna ska chillin, bönorna, koriandern och majsmjölet vara?
  Jag tycker det verkar vettigt att baljväxter ligger ihop, fruktkonserver ihop, vinägrar ihop och färdiga såser ihop.

 4. Som vid Folkets park, där det står en radda bönor på mellanösternhyllan och en annan radda på bönhyllan. Väldigt konstigt. Eller när man sätter bruna bönor och gula ärtor för sig och de konstiga vegetariska bönorna på en annan sida.

 5. Alltså på Konsum då. Inte i parken.

 6. Ja vegetariska bönor särskilt är det konstigaste jag vet.

 7. Jag håller fullständigt med! Främmande är värdeladdat och kategoriseringen i mataffären verkar bygga på matvanor utan eget tänkande, taco-kitet en kväll, asiatiskt en kväll (hahaha Asien, där i det lilla landet har de röd eller grön curry samt kokosmjölk och ris).

  Fast lite främmande är nog maten där på hyllan för ingenstans utom i Santamaria-land är det smakförstärkare, modifierad stärkelse och klumpförebyggande medel i garam masala…

 8. Skulle just skriva att ordet främmande är negativt värdeladdat men det har ju Anna redan gjort men jag skriver det ändå för att jag är så förbannad. Den som klarar det kan läsa det här exemplet från Den Svenske Nationalsocialisten
  som illustrerar varför ordet främmande är så fel:
  http://www.den-svenske.com/2008-09-02-frammande_matkultur_ger_fler_allergier.html

  Till något helt annat, någon som har testat Hollywood på Lönngatan?
  /Hon som tjatar om persisk mat

 9. Sofia, vi borde ta en bloggträff där. Jag har varit på väg men aldrig lyckats ta mig ända dit. För långt från möllan.

 10. Haha, klart vi ska!

 11. Intressanta tankar! Jag har säkert sett något liknande, men inte reagerat. Å andra sidan är min första tanke att ”främmande mat” låter spännande. Kanske är jag lite naiv, men det är definitivt den hyllan jag skulle gå till först…

  Lite morgonfunderingar från fröken Dill

 12. Jag kom på en sak till. Vi svenskar är ju lite knäppa. Vi säger ju att vi ska ha främmande när våra vänner ska komma och hälsa på….

  Hälsar Dillen

 13. Sofia och Maggie: Hollywood har om möjligt ännu bättre koll på mitt kärleksliv än Teheran Super. Deras trevliga kock har även erbjudit sig att mörda mitt ex på en rad bestialiska sätt, eftersom det enligt mytologin är han som är skurken.
  De är bäst i stan på grytor, fina på ris, ojämna på grill. Jag har ännu inte provat det persiska stället bakom Dalaplan. En bekant med koll säger att de har stans bästa grill och bra grytor.
  Kan vi inte ha bloggträff där?

 14. man kan nog utgå från att de som sätter skyltningen inte bor just i ditt närområde (eller i Botkyrka för den delen)
  /Malin

 15. men var i sverige är det rimligt att kalla någon mat för främmande? och att sortera efter nån sorts vag idé om nationella kök i stället för efter vad grejerna är för något?

 16. Vad heter stället vid Dalaplan, nyfiken provar jag gärna det.

 17. jag tänkte egentligen ringa hemköps pressmänniska och fråga hur de har tänkt, men orka jobba när man inte jobbar. jag har knappt energi att jobba när jag väl är på jobbet.

 18. Förlåt, bakom Södervärn mot Dalaplan till, Lidl-land typ. Vet inte vad det heter men hittar dit. De har även dizzi, sån gryta i lerkrus som man mosar med en mortelstöt innan man äter.

 19. haha, jag tänkte inte ens på att man borde ha maten på det där ”bönor med bönor” men så har jag ju jobbat i butik och ”frontat” ….

  Detär nog mest för att personer som ska göra tacos vill ha alla sakerna i en klump brevid varandra ”lättare att sälja alltihopa” och då planerar man butiken så… man vill minimera att folk ”strövar och letar” utan går direkt till Hylla A och köper alla fem sakerna.

  Men det skulle ju vara en ny typ av butik om fisksåsen inte står i asiatisk utan vid smaksåser/buljonger. Om nu bara ”vanliga” personer skulle klara av att köpa lika mycket mat som förr så…

 20. ja, man kan ju anta att merförsäljning är grejen just i tacohyllan, men handlar man i paket annars? ”nu ska jag köpa hem alla ingredienserna till min främmande asiatiska måltid”.

  jag tror ändå att man förlorar i längden på att konstifiera saker. på konsum ser man osäkra stryka förbi mellanösternhyllan utan att våga kliva in. det är ju knäppt om det krävs en matkaravan på konsum, verkar enklare att ställa saker där de hör hemma så folk fattar vad det är.

 21. Pingback: Roffa åt sig: land grabbing «

 22. Maggie: Jag vet inte… fast jag vet att första gången jag skulle göra susho blev det ”gå till asiatiska hyllan och plocka risvinäger och allt det andra” *erkänner glatt fegandet* (men det var flera år sen).

  SEn tror jag att det nog kan vara så att butiksundersöningar visar att folk köper ”många olika saker i klump” – för krasst sätt tror jag itne att butiken har delat upp det riktigt utan att se om det ärså dom tjänar mest pengar.

  Det är lite det där, om jag står framför hyllan med tusen såser tar jag de njag kännerigen och tror att jag vill ha. Står jag framför ”asiatiska hyllan” är det antingen för att jag vet vad jag vill ha, ksa laga ”asiatisk mat” och behöver välja eller vill våga testa en lite mer ”skum” krydda.

  Å andra sidan är allt det här bara mina gissningar. Som sagt, det vore kul att veta om det är någon ”vanlig” konsum eller ica eller sådan butik som har delat in det i ”såser”, ”grönskare” och annat…

 23. Pingback: Konstig mat, livsmedlens Pride Park eller bara chokladhavremjölk « trollhare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s