Kål och fläsk med asiensmak

På nyårsafton dissade nån pre-tequila genom att prata om mängden kål och fläsk i inläggen. Men ärligt, det är vinter. Vad ska man annars äta? (Kål och fläsk funkar ypperligt på sommaren också iofs.)

 

Kål och fläsk nummer 2009

1 kg tjocka revben
1 tumme ingefära
1/2 dl honung
1 msk sambal oelek
1/2 dl ljus soja
3 krossade vitlöksklyftor
1 skvätt sesamolja

Kål:

1 mellanstort rödkålshuvud
1 dl kinesiskt risvin
2 msk rödvinsvinäger
2 tsk korianderfrön
 1 klyfta vitlök
1/2 tumme ingefära
1 tsk sambal oelek 

1 apelsin
hela mandlar 

 

Gör så här: 

1. Riv ingefäran och blanda med resten till en marinad. Lägg i revbenen i hle bit och låt marinera över natten eller ett par timmar i rumstemperatur.

2. Stek revbenen i ugnen tillsammans med marinaden. 175 grader (eller lägre om du har tid) tills termometern visar 67. Ta ut, dela revbenen. Koka ihop marinaden till tjockare konsistens. Pensla revbenen och kör dem under grillen en kort stund.

3. Börja med kålen när köttet åker in i ugnen. Strimla kålen. Stöt korianderfrön, ingefära och vitlök i en mortel. Stek i olja. Lägg ner kålen, häll på risvin, vinäger och sambal. Låt bräsera under lock ca en timme. Fyll eventuellt på med lite vatten om det verkar torrt. Blanda ner rostade mandlar och filead apelsin när kålen är mjuk och färdig. Salt och peppar också.

4. Servera kål och revben med fluffigt ris, citronklyftor och kinesisk soja.

Annonser

2 responses to “Kål och fläsk med asiensmak

  1. vad var det för mupp som dissade gris och kål förresten? hört talas om äpple + w?
    pfff.

  2. vad är det för fel på kål? Eller gris? Och en kombo? Kålpudding någon? Återkommer över hela världen i en eller annan form. Fläsk sällan inblandad dock.
    Jag vet sajter helt sålda på gris.
    Själv rekommenderar jag spetskål.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s