Gästbloggarpremiär: Stan the man

stan

Stanley drev länge en framgångsrik bilskrot i Jerusalem. När affärerna började gå sämre gjorde han sig av med den och öppnade i stället en köttkrog. Där anställdes jag på nåder som servitris ett tag för tio år sedan. Jag flyttade snabbt in i köket, där jag gjorde mindre skada och dessutom lanserade grönsaker.

Han har hållit fast vid köttet på flera krogar som alla har gått rätt knackigt. Nu har han ett ställe som heter Bible Times där han ordnar temakvällar för kristna pilgrimer. Jag tror det funkar hyfsat men har inte varit där.

Senast vi sågs för ett par år sedan hade Stanley lagat den sydafrikanska gryträtten potjiekos bara åt sig själv och personalen – den gigantiske palestinske köksmästaren, den ryska servitrisen som nu har kommit ut som stjärnkock, den unge klantige men bedårande servitören – och lylliga mig. De få gästerna knaprade avancerad grill på enmetersspjut medan vi stod vid spisen med varsin sked och bara åt och åt och åt direkt ur järngrytan. En del rödvin gick nog också åt.

En av dessa höstdagar när torget har varit alldeles hopplöst och det enda som möjligtvis kan omsättas till föda är rotsaker kom jag att tänka på potjiekos och skrev till Stanley att jag behövde få repeterat hur man gör. 

Det gick en dag.

Det gick två dagar.

Sedan damp det ner en roman. 

Och jag kan inte riktigt undanhålla er Stanleys sätt att berätta allt om hur potjiekos går till. Så här kommer Stan the man, in his own words:

Potjie is a friendly food. It might be an oxymoron to call South African food “soul food” but there it is. Potjiekos is our soul food.* 

The real Potjie is started in the morning with everybody helping. One cuts the vegetables, one cuts the meat, one makes a lot of noise and pretends to work, and so it is a joint effort.

It is compulsory to have one glass of wine whilst making the Potjie, but only one. You fill it in the morning and it remains full the whole day.

Now to the serious stuff. Pay attention to the ingredients because they are very important.

Ingredients:

Whatever you like, want to get rid of or feel like at that very moment.

It is almost always meat based, but can be chicken, sea food, fish or whatever.

Let us assume that we are doing meat, because that is what the average South African will be eating. You can use real cheap cuts because they are a/ cheap and b/ tasty and c/due to the long slow cook are going to so tender they dissolve in your mouth.

If you are doing it properly, you will be doing it outside over a small flame, but you can do it on your stovetop as well. You preheat the Potjie till the whole heavy thing is hot, and start to fry onions, then brown the meat, cut into bite size chunks. Pour in wine, and let the wine reduce to aprox. one quarter of its volume.  You can use beer or Guinness instead of wine, and then you can alter the one glass rule to be either beer or Guinness as well.

OK now comes the serious rules for making Potjie and that is what differentiates between Potjie and stew, or any other slow cooked food done in a heavy pot that almost every country in the world has as a traditional dish.

Traditionally we use root vegetables, potatoes, sweet potato, celery, carrots etc. but I love using pumpkin, kishuim (små zucchini (på hebreiska), reds anm), and fennel.

Apply the vegetables in layers, seasoning between each layer, salt, pepper, paprika, again whatever you like, and you can alternate between each layer as well, and you never ever stir the Potjie. When you have applied all the vegetables, add a little beef broth, close the heavy lid, and if you are doing it properly outside you all sit around the Potjie, telling stories and ensuring that your single glass of wine remains full.

You are traditionally only allowed to open the lid three times, once to check on the liquid, once again just to check and then when it is ready. After about four or five hours, the guests arrive, and if you have been doing it traditionally and squatting around the Potjie telling true stories and adventures in which the fish are getting bigger, the opposing rugby team more aggressive, the night time ambushes darker and deeper into enemy territory, and carefully seeing that your glass of wine remains one glass only, the guests then take their places and the time has arrived to lift the lid for the third time.

The one with the least unsteady hand plunges a serving spoon deep into the Potjie, starting up against the side of the Potjie and not heaven forbid in the middle and disturbing the layers, and then brings out a spoonful of Potjie with all the layers starting with the meat and including all the vegetables. Serve with mieliepap (corn meal done as a thick porridge or in non uitlander language, polenta), rice or couscous.

* Potjie is the name of the pot and Potjie Kos is the food made in it, but the word “Potjie” becomes interchangeable for the utensil and for the food cooked in it.

** Anybody not a South African is considered an Uitlander (from outside the Land).  

Eftersom den här bloggen är som den är, och Stanley är som han är, slänger jag in denna stulna bild som visar 1. hur en potjie ser ut och 2. vad som kan hända om man följer Stanleys instruktioner allt för noga.

potjie1

Jag tror det smarta sättet att laga potjiekos för den som ännu inte äger någon potjie är i största stekgrytan i ugnen.

Annonser

4 responses to “Gästbloggarpremiär: Stan the man

  1. Receptet verkar frestande för egen provning.
    Än bättre om grytans innehåll bifogade receptet.

  2. Kultartat inlägg!
    /Malin

  3. Bild nr 2 skulle lika gärna kunna ha titeln ”The spirit of pre-tequila” eller ”Varför CrimsonAnna läser Pre-tequila” Fortsätt skriv i den stilen:)

  4. Puss puss puss vad söta ni är.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s