Livets gåtor: grönländska tomater?

Personalmatsalen är inte bara bäst på gamla rester och tokiga namn. Utan även på att hitta sämsta möjliga exemplar av varje grönsak. Det är en fullständig gåta hur man får tag på såna här tomater i september-oktober: 

Har de sparat dem sedan januari? Importerat dem från Grönland? Odlat i ett växthus med ogenomskinliga väggar? Kolla de här: 

De kostar tolv kronor kilot på torget. Kallhusodlade. Jag vet inte om det räknas som fint eller fult, de är i alla fall spänstiga, söta och kompakta – du kan skära dem med en slö kniv och det skvätter inte ur dem. De är motsatsen till vattniga. Fruktköttet är mörkare än skalet, åt det rosa hållet.

På krogarna bara några meter bort serverar de tomater likadana som i vår personalmatsal. Kan det vara billigare än tolv kronor kilot att hasa hem dem någon helt annan stans ifrån? 

Okej, du har dina tomater. Pricka dem och ge dem ett snabbt dopp i pastavattnet innan du slänger i pastan. Dra på en traktörpanna med olivolja på fullt fräs. Skala tomaterna och släng ner dem i grova bitar. Typ en stor eller två små tomater per person, inte för många. Låt fräsa på ordentligt så att ytan karamelliseras. Akta ögonen!

Släng i skivad vitlök, låt fräsa runt, sedan en skvätt balsamvinäger, salt och en hög småkapris. Ställ åt sidan tills pastan är klar. 

Spara lite av pastavattnet. Låt tomatsåsen fräsa in i pastan. Justera med pastavatten så det inte blir torrt. Blanda ner riven parmesan på slutet. Servera med hackad persilja, mer parmesan, svartpepper ur kvarn och kärlek. 

Det är inte vaselin utan ånga på linsen.

2 responses to “Livets gåtor: grönländska tomater?

  1. Idag på fjärde våningen med utsikt över älven och båtarna: Örtpanerad sejfilé med kall citrushollandaise tillsammans med potatis- och palsternackspuré. Och två korslagda gräslöksstrån på toppen.

  2. Pingback: Tillbaka i Buenos Aires | pre-tequila

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s