Kinesisk broccoli

Jag är helt matdäckad efter att ha slickat skålen efter kvällens middag. Den kinesiska broccolin finns i din asiatiska affär. Ha den i soppa eller gryta, eller som tillbehör som jag hade idag. Koka den ett par minuter och ät med dressing på sesamolja och risvinäger.

Till det gör du det här: (det är här skålslickandet kommer in i bilden.)

Nästan levande biff i världens godaste sås
(2 pers)

300 gram av det dyraste nötkött du kan betala

Marinad:
4 msk sesamfrön
1/2 dl japansk soja
2 msk risvinäger
1 krossad vitlöksklyfta
3 cm ingefära finstrimlad
1 msk socker

Sås:
4 cm ingefära finstrimlad
4 msk soja
2 msk vatten
1 msk risvinäger (sherryvinäger funkar här också)
1 piri piri eller annan torkad chili
2 msk socker
skvätt sesamolja
salt
peppar

Gör så här:

1. Rosta sesamfröna i torr panna tills de börjar olja sig och få pyttelite färg. Mortla dem eller krossa dem med något hårt. Blanda med resten av ingredienserna till marinaden. Lägg i köttet minst en timme i rumstemperatur, eller över natten i kylskåp.

2. Vispa ihop ingredienserna till såsen tills sockret har löst sig. Smaka av. Kanske behövs mer syra eller sötma. Lite lime kan vara bra.

3. Stek köttet hastigt i lite sesamolja och smör på hög värme. Jag använde tjocka bitar oxfile och stekte kanterna först. Sen behöver man bara låta köttet falla nudda pannan med de stora ytorna. Det ska vara blodigt så du skräms. Häll över några matskedar marinad, räkna till 30 och lyft upp köttet. Vik in i smörpapper och låt vila på spisen. Marinaden kokas ihop ett par minuter och skrapas ner i såsen.

4. Skiva upp köttet tunt tunt. Blanda eventuell köttvätska i såsen.  Lägg upp på en bädd av ris, häll över sås, strö över koriander. Ät med skalade gurkmånar och den kinesiska broccolin då. Strö över lite extra sesamfrön.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s