Surkål byggde denna kropp 2

”Åh, det syns inte alls”, säger en del. 

Jo, pucko, det gör det visst. 

Surkål is good for ya. Surkål gör dig smart, stark och frisk. Dessutom är det gott.

I jakt på snabb, flottig middag och högoktanig pilsner hamnade jag och Eva på Fregatten, syltan på Värnhemstorget. Menyn innehåller delikatesser som räkcocktail, plankstek och det mystiska ”Afrikanskt strandhugg”. På griffeltavlan utanför står oftast ett par polska rätter. Den här gången flaki – med förklaringen ”kalvsoppa”, vilket skämt om en soppa på torkad komage – och bigos, översatt som ”jägargryta”. (Jag vet inte var jägaren kommer in i en surkålsgryta med korv, griskött och svamp.)

Vi beställde varsin bigos. Den melankoliske och Nils Poppe-liknande kyparens reaktion:

– Bigos?!?, med klentroget uppspärrade ögon.

När han ställde fram tallrikarna iakttog han oss noga, som att vi först nu skulle fatta att vi var fel ute. 

Bigosen såg rätt kackig ut – ja, det är väl dags att jag avslöjar att det inte var den på bilden överst, utan den längst ner – men smakade riktigt, riktigt gott. När han kom tillbaka var våra tallrikar renskrapade. 

– Smakade det bra?!?, med samma I-can’t-believe-min.

– Jättegott! sa vi i kör.

Han vägde lite på tårna och på hälarna.

– Är ni polacker?

Jag frågade hur det kom sig att surkålen var så mörk. Min mormors brukar vara ljusare.

– Sviskon, sa han.

Det är ett typiskt ord som polacker alltid kan bara för att de har slagit upp det typ första veckan i det nya landet, när de måste få tag i dem. De brukar mena torkade katrinplommon.

Några såna kan man slänga ner i en stor kastrull som i övrigt mest innehåller strimlad surkål. Vidare vad gamla snuttar du har av griskött och polska korvar. Nej, inte ungerska, jugoslaviska, italienska eller chilenska korvar. Gå till polska affären och fråga efter korv till bigos. Fast egentligen funkar det förstås med vad du än har, det här är typisk krigsmat så var glad att du får nåt kött alls. Om du vill ha den mindre syrlig kan du ta en del färsk kål också. Själv gillar jag surt. Hackad lök, svartpepparkorn, lagerblad, några torkade karljohanssvampar. Det stashade du väl när du var i Östeuropa senast? Gör det nästa gång!

Ja, nu fattas bara lite smak, som mormor brukar säga innan hon kånkar hela smörpaketet fram till grytan, klyver av ungefär hälften och slänger ner en grotesk bit. På med ett lock, koka sakta i ett par timmar. Lite vätska behövs förstås, men det ska inte bli någon soppa så börja med lite och fyll på om det kokar torrt.

Men den snygga bilden högst upp då? Det är den franska varianten. Choucroute royale heter den. Samma idé fast med rökt fläsk, potatis, alsacevin och inga sviskon. Den serverades på en middag för ett år sedan. På grund av häftig sinnesrörelse missade jag att fotografera det som förvandlade den från en simpel choucroute garnie till royale:

Kocken hällde rätt mycket champagne rakt ner i den vid serveringen.

Jag gråter nästan när jag skriver det här. Det var så vackert. Och inte alls blött eller alkoholtrist. Bara alldeles, alldeles underbart.

Annonser

8 responses to “Surkål byggde denna kropp 2

  1. Var det bigos jag fick hemma hos dig när din mormor var här?

  2. Nej det var allmän kål. Till förväxling lik, oui. Många polska rätter är det.

  3. Kan du inte lägga ut receptet på den allmänna kålen? Det var så himla gott.

  4. Det var typ samma fast med färsk sommarkål i stället för surkål. Och inga sviskon. Min mormor har inte det i sin bigos heller. Tror inte hon hade svamp i heller.

  5. Pingback: Choucroute (surkål) med korv | Recept

  6. Pingback: Ingen sorg « pre-tequila

  7. Pingback: Den lilla negern « pre-tequila

  8. Pingback: Snabbsurkål (I just can’t get enough) « pre-tequila

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s