Konsten att döda en grapefrukt

Många tror att de inte gillar grapefrukt. Precis som med de flesta andra frukt- och grönsaksnojor beror det på att de saknar kunskap om 1. hur man väljer, och 2. hur man hanterar råvaran. 

Ni som redan kan det behöver inte fortsätta läsa. 

Välj grapefrukt som är lite knögglig och mjuk. Den ska absolut inte vara liksom fulländat fullproppad utan snarare fulaktig, på väg mot osäljbar. Om det är i Sverige, satsa på den gulrosa sorten som är röd inuti. Jag har i alla fall aldrig kommit över fina exemplar av någon annan sort här i landet. 

Hur fin grapefrukt du än har scorat blir det inte kul om du tuggar i dig klyftorna med hinnor och allt. Det blir beskt, segt och tråkigt.

Följ i stället denna pedagogiska genomgång av Skandinaviens troligen främsta expert på grapefruktskalning. Farzin heter han.

 1. Rispa med en kniv i lagoma klyftformade skalbitar. Dra av ytterskalet. Skala sedan av så mycket som möjligt av det vita fnaset.

 

 

 2. Skär försiktigt i två hälfter. Försök placera snittet så att det hamnar mellan fruktkött och hinnor på båda sidorna. 

 

 

 3. Pillra in kniven under den yttersta hinnan. Lyft på den och försök få med så mycket som möjligt av de hinnor som sitter på klyftans ”rygg”, eller, vadblirdet, utsidan av hela grapefrukten, dårå. 

 

 4.Tippa försiktigt hela klyftan utåt och skyffla liksom av den från de eventuella hinnor som fortfarande finns kvar på bak/utsidan. 

 

 

5. …såhär! Om det rör sig om en enkel frukstund kan du helt enkelt gluffa den lösgjorda klyftan direkt innan du fortsätter. Ska du fixa till något storstilat får du väl lägga den åt sidan innan du ger dig på nästa. 

 

Något storstilat kan exempelvis vara en sallad på grapefrukt, avocado och salladslök med dijon- och honungsvinaigrette. Min vän Jochanan brukade svänga ihop en sådan på lördagarna tillsammans med ett gäng andra rätter som bara stod och väntade på oväntade besök. De kom alltid, besöken, och spelade schack och diskuterade politik och poesi och gud och kärlek på hans stenveranda. 

Det var en vintersallad. Säsong för både avocado och citrusfrukter. Den salladen kan aldrig bli så god som en vinter i Jerusalem.

Nej, fel: den kan aldrig bli så god som en vintershabbat på Jochanans veranda i Jerusalem. Tyvärr blir det inga fler.

4 responses to “Konsten att döda en grapefrukt

  1. Det här inlägget lyfte bloggen till nästa level tycker jag.

  2. Jag tyckte ditt pudelporträtt till lammreceptet lyfte den till nästnästa faktiskt.

  3. Pingback: Ännu en omelett - nu med inspiration från Sumpan « pre-tequila

  4. Pingback: Granatäpple – så får du ut det göttiga utan kladd « pre-tequila

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s