Dödens lammunge med flirt åt Italia, Kaukasus och Maghreb

Du vet att det är höst när du bara måste laga lammgryta.

Det måste du inte bara därför att det är kallt. Utan särskilt därför att det är den enda tänkbara miljön för halvmeters stjälkselleri med stora blad.

Bilden är mycket missvisande. Både sellerin och tomaten ser normalstora ut bara för att båda är gigantiska. Tomaten väger alltså kanske ett halvt kilo.

En gul lök, ett gäng hackade morötter, ett gäng skivade selleristjälkar. Allt fräst i olivolja, på slutet ackompanjerat av några skivade vitlöksklyftor. Hittills en vanlig sofritto.

Rätt mycket tomatpuré ur tub får fräsa med, plus en skivad chilifrukt. Hej Sofias fastrar i Sousse! (Fast de skulle ta hela ljusgröna halvstarka chilifrukter.)

Framdelslamm (halal) i rätt stora bitar med ben får steka på ordentligt runtom i ny olivolja, som fräser och skvätter över halva köket. Jag fick faktiskt ett skvätt på ögonlocket men det höll.

Ner med köttet i kastrullen där sofritton väntar. Den skållade och skalade giganttomaten får steka hårt i samma olivolja innan den gör resten sällskap. 

Lite vätska. De grovt hackade selleribladen. Och så den kaukasiska flirten: tio torkade gula aloo-plommon med kärnor. De är syrligare och mindre söta än vanliga katrinplommon och är köpta på Teheran supermarket. I vanliga fall brukar jag snacksa dem. Jag vet inte vad en iransk person normalt skulle göra med dem. Men torkad frukt-smaken i lammgryta upplever jag som kraftigt kaukasisk. 

Ja, det hela har kokat pyttesakta i ett par timmar, tills köttet går att peta isär. Salt, förstås. 

Egentligen hade jag velat ha vita bönor i, som man hade blötlagt kvällen innan. Det hade blivit ännu mer Sofias fastrar-känsla, och matigare. Men tyvärr finns det sällan så mycket utrymme för en plan i mitt liv. Och just här känns burkbönor inte som ett alternativ.

Jag hittade bröd i frysen som jag misstänker att jag har bakat själv! Snart kommer Åsa. Vi ska få rödtjut också.

UPPDATERAD:

Brödet var inte alls hembakt utan polskt vitt surdegsbröd från polska butiken. 

Till grytan provade vi också att öppna den ena burken syrade gurkor. De hade tjänat på lite mer salt och var inte riktigt så syrliga som jag vill ha dem. Den andra burken får stå till sig ett par veckor till.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s