Att vara polack

En polack, det är en som är katolik och äter syrade gurkor. 

Man kan tycka vad man vill om det påståendet, men det är ganska talande. Jag minns inte vem som har sagt så, det var något som susade förbi i realian när jag pluggade polska på universitetet för hundra år sen. Det jag förlorar i katolikpoäng tar jag i alla fall gärna igen på gurkorna.

Mjölksyrning är enkelt. Det påstår i alla fall mormor, som har lärt mig. Hennes gurkor håller över vintern. Mina brukar börja ruttna efter några veckor om de inte är uppätna då. För ett par år sedan tog jag med mig ingredienser och burkar hem till mina föräldrar när hon var där för att försöka luska ut vad jag gjorde för fel.

Hon öppnade påsen och hällde ut gurkorna på köksbänken. Hon stod och glodde på dem med armarna hängande en stund, med en hel kropps ilska koncentrerad i de ljusblå ögonen.

”Vad är det för gurkor du kommer med?” 

Eh, jag hade noggrant valt ut dem som såg finast ut på Ica. 

”Ah, med såna här gurkor är det ingen idé”, sa hon.

”Ska de hålla över vintern måste de vara färska. Hemma går jag bortåt koloniträdgårdarna, och när jag ser några som ser fina ut frågar jag om jag får köpa ett par kilo. Jag ser dem skära ner gurkorna, då vet jag att de inte är gamla.”

Mormor har en mycket stark och kanske något överdriven misstänksamhet mot allt köpe – hon kan förtjust berätta långa skräckhistorier om larvexplosioner från torkad köpesvamp med sensmoralen att det inte finns genvägar, man måste plocka själv.

Hur det än är med det har hon rätt i att kvalitén på de syrade gurkorna, precis som med det mesta, hänger på bra råvaror.

Bra i det här fallet betyder:

* Små, hårda, torra gurkor med oskadade skal.

* Färsk pepparrot.

* Fin vitlök.

* Dillkronor med fina frön, undvik gult blommjöl.

Vi som handlar ovanstående på torget utbyter menande blickar: vi är invigda.

Koka saltlag. Till en liter vatten kanske två soppskedar salt. Inte salt som saltgurka, men det får inte bli mesigt heller. Låt svalna. 

Tvätta gurkorna noga och snoppa dem. Om de är sandiga, fyll vasken med kallt vatten och låt dem ligga en stund. Sanden sjunker till botten. 

Tvätta dillkronorna. Skala pepparrot och skär i kanske centimeterstora bitar, sammanlagt ca volymen av ett finger till en burk som på bilden. Skala några vitlöksklyftor per burk, dela om de är stora.

Knögla ner ett par dillkronor med stjälkar i botten på varje burk och släng ner ett par bitar vardera av pepparrot och vitlök. 

Ner med gurkorna. De ska stå tätt. Leta fram en kilformad gurka att avsluta med. När du trycker ner den med den tjocka änden sist, överst alltså, säkrar den resten. Syftet med att packa dem hårt är att de inte ska flyta upp, annars blir de dåliga.

(Medan jag skriver det här ser jag framför mig mormors knubbiga, lite stumma fingrar som lirkar med gurkorna, lugnt och metodiskt i stället för med råstyrka som när jag gör det.)

Tryck ner mer pepparrot och vitlök mellan gurkorna för att säkra ytterligare. Avsluta med ett par dillkronekvistar till, knögla dem så att de inte flyter upp. Häll på lag så att det täcker. Stäng burken hårt. Det är bra att ha plast under locket av två skäl: det blir tätare och locket slipper för alltid bli inluktat.

Ställ framme. Efter ett tag börjar innehållet bubbla, grumla till sig och sprida ljuvlig doft. Om du inte vill att den ljuvliga doften blir permanent i ditt hem gör du klokt i att ställa burken på ett fat.  

Efter ett par veckor är det klart. Passar till allt.

2 responses to “Att vara polack

 1. Två saker:

  1. Jag är väldigt glad att du använder ordet köpe. Jag gjorde det i inlägget ovan, innan jag hann läsa ditt. Nu är det bevisat att det är ett riktigt ord. Jag var osäker.

  2. ”sammanlagt ca volymen av ett finger till en burk som på bilden” hahaha, just ca innan volymen av ett finger.

 2. Åsa Johanna Wallin

  Underbart med ”glodde på dem med armarna hängande”.
  Kinga, I love you so very much!

  Pyss

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s