Paprikás

paprikaman1Om paprika är ditt ärende är detta mannen du söker. 

Längst ner på torget mot Bergsgatan, bakom statyn. Hans är alltid dubbelt så fina som de andras och kostar hälften. Jag tror han direktimporterar från Ungern. 

Den strutformade sorten har en djupare och sötare smak än de mer, öh, klumpigt formade. Köp många, i dag kostade de tio spänn kilot och de är riktigt fina. 

Klyv och kärna ur, fyll en plåt med skinnsidan upp, grilla i övre delen av ugnen på hög värme tills skalet blir blåsigt och svartfläckigt, kanske tjugo minuter. Låt mellanlanda i plastpåse så blir de lättare att skala. 

Skala. 

Dina grillade paprikafiléer kan du använda till: 

* Salladsingrediens.

* Mackpålägg.

* Mojja: mixa med valnötter och olivolja plus lite citron eller balsamvinäger, ev lite riven parmesan, salt och peppar ur kvarn. Eller ta paprika, valnötter, röd chili, spiskummin, vitlök, lite granatäppelsirap, olivolja och kalla den mouhammara för mer Mellanöstern-stajl (googlingar med lite olika stavningar placerar rätten överallt mellan Rabat och Teheran – som om de skulle laga nåt med chili där! – fast jag trodde den var libanesisk). 

Mojjorna kan förstås användas i alla sammanhang där mojjor brukar komma till pass. Glöm inte sammanhanget ”fiffa upp annars tråkig vit ugnsfisk genom att fylla den/gratinera den” (funkar även med frysblock). Eller sammanhanget ”dubblera som lyxkänning och färgklick i ett annars blekt tisdagskycklingläge”.

Dina mojjor håller nämligen flera dagar i kylen, särskilt om du låter bli att sticka tillbaka dina slickade fingrar i burken och täcker ytan med olivolja.

* Grilltillbehör: marinera hela paprikafiléer i olivolja och balsamvinäger. Kvarnpeppra, flingsalta, strö på färsk timjan. En välmotiverad klassiker. 

På Balkan lägger man in dem i olja över vintern men jag kan inte detaljerna – den som har dem får gärna bidra i kommentar.

Annonser

3 responses to “Paprikás

  1. Jag kan inte wordpress, men jag inbillar mig att det är en bra idé att vända bilden i t ex photoshop eller annat bildprogram (eftersom du har en äppeldator borde det gå bra att göra det i förhndsvisning, garanterat i iPhoto) innan du laddar upp den.
    Prova det!

  2. Jag har såklart gjort det. Dah!
    Eller, eh, tack.

  3. Pingback: En glad rosmarinlax och några ledsna kalvlägg « pre-tequila

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s