Fat men choking to death

Med en sån här start på ingredienslistan måste rätt mycket gå fel för att det ska bli dåligt. 

Efter att ha fastställt kvällens Stenbeck-inspirerade tema på kaffebaren gick vi till Malmö Köttcenter och högg den totala mängden entrecôte som fanns, en snyggt marmorerad bit på kanske 1,5 kilo. Från torget hämtade vi dill, kantareller, ruccola, finaste avlånga rödpaprikan från ungern och svarta plommon (såna som är gröna inuti).

Vi kavlade pastadeg och fyllde tortelloni med en färs av grovhackad hummer som hade fräst med lök, vitlök, lite citronskal och färskt dillfrö. Rätt mycket reggiano också.

Julia gjorde nån sorts karamell-dekokt på plommon som fick smälta med socker och sen koka hårt med rom, stjärnanis, kanelstång, kardemumma and whatnot. Sarah byggde chokladbåtar av fin mörk choklad med lite lakritssmak (den uppmärksamma läsaren noterar lakritskorrespondens med stjärnanisen).  

Julias sambo Daniel har många talanger. Två av dem framträdde särskilt tydligt under eftermiddagen: 

* att massera kött med paprikaolja (som givetvis är något Julia råkar ha hemma, hemgjord) 

och

* att härma Christer Sandelin genom att stånk-rya med i ”Dover-Calais”.

Köttet fick vara i ugnen ett par timmar på 90 graders värme. Vi tog det vid 58. 

Till tortellonisarna stekte vi kantareller i kräftolja – något Julia också råkar ha hemma, hemgjord – och kryddade med mycket dill. Köttet kom ut helt rosa men oblodigt, vi fick varsin tjock skiva (vi var fem personer och gjorde slut på 1,5-kilosbiten). Kniv behövdes egentligen inte, man kunde peta isär köttet. En hög ruccola med grillade paprikaremsor till också, och gott pinot noir-vin.

Sedan chokladbåtarna med kastanjepuréripplad glass som jag kan inte redogöra för hur den kom till, jag sov just då. Och plommondekokten.

Otippat nog orkade vi parkettdansa efteråt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s