Ät som en Berliner!

Berlin var ljuvligt. Självklart på flera olika sätt, men det jag fokuserade på var sjävklart matutbudet. Därför kommer här en rapport över de bästa matställena och matupplevelserna. Någon annan får skriva om deras klubbar, öl, sköna hus och allt annat.

Brunch intogs på och runt Weinbergsweg vid Rosenthaler Platz. Kvittar typ vilket ställe du väljer, alla har suveräna brunchtallrikar med mycket mat till bra priser. 

Min favorit var Fleury, ett franskt ställe där man nästan rördes till tårar när de snygga servitriserna bar ut beställningen.

Så här kunde det exempelvis se ut under en av alla dessa underbara dagar:

P8090011

 

Tyvärr tog jag aldrig någon bild på deras kebab, men kebaben i hörnan på Rosenthaler Platz och bakom stationen mot klubben Bergenheim var helt makalös. De var fantastiska av två anledningar:

 

1. Brödet. Det här var liksom mer som bröd från en riktigt fin limpa, fluffigt vitt bröd med hård skorpa. Brödet, som hade grillats lite, sög upp såsen vilket är tusen gånger bättre än våra bröd här hemma där all sås lägger sig längst ned i plastpåsen som är virad runt kebaben och som gör det till ett litet helvete när man kommer till slutet av måltiden.

 

Här var det lätt att trycka i sig hela kebaben på ett snyggt sätt.

 

2. Såsen. Fast de även här frågade om man vilken sås man ville ha, och de också hade vitlök, mild och stark, och man som vanligt bad om ”blandad” var det andra smaker. Jättekonstigt men det var så. 

 

Mysigaste caféerna och en hel del finfina restauranger och ölhäng fanns här på Oderberger Strasse.

 

Här är ett exempel.

P8090020

 

Eftersom jag aldrig säger nej till en trerätters middag, även om det blir vid lunchtid, var Café Brel vid Savignyplatz det perfekta stället för mig. Tre rätters lunch för 100 kronor, sjukt gott och supermysigt med en konstant leende servitör som såg ut som en korsning mellan Ralph Finnes och David Craig (inte Craig David).

 

Efterrätten var den minst goda, och tyvärr det enda jag tog bild på. Det andra, en soppa till förrätt med färsk ingefära, och huvudrätten som beståd av en gryta med kött och stekta kantareller, slank ner snabbt som attan.

 

p8100050

 

Och, självklart, sparar jag den ultimata matupplevelsen till sist. Jag känner och märker att jag skriver som om jag vore en upphetsad sportreporter, men jag är lite speedad och klockan är mycket och jag blir bara hungrigare och hungrigare för varje tangenttryckning jag tar.

 

Det bästa vi åt var sista kvällen i Kreuzberg, på en persisk restaurang.

Fråga mig inte vad rätterna heter för det har jag glömt. Jag kan dock tänka mig att Kinga kan vara min livlina här och fylla i.

 

Efter myntateet, som vår vackra och flörtiga servitris serverade oss, (killarna i sällskapet var på sjukt bra humör under hela middagen) 

dukades de här rätterna fram på bordet.

 

P8110229

 

 Alltså, en rätt bestod av jättegott mört kött med valnötsås, en rätt hade mycket ingefära tror jag, och den bestod nog av kyckling.

Jag skäms, men jag kommer inte ihåg.

 

Däremot kommer jag ihåg att det var en himmelsk matupplevelse plus att det var typ 25 grader och klockan var 21 och mittemot restaurangen spelade en gatuorkester, som fick skäll av grannarna som bodde i huset ovanför, och det var så mycket semester som det bara kan vara. 

 

About these ads

15 svar till “Ät som en Berliner!

  1. gooooott. valnötsgrjen är säkert fasenjan och är det inte ghorme sabzi i grytan bredvid?

  2. härligt! men varför skam, helt onödigt. håller med om maggies matanalys ovan.

  3. Wow, tack för bra tips, noterar dem och längtar tillbaka till Berlin ännu mer.
    Grytan med pommes på är nog gheime, en rätt jag lovat blogga om men glömt, oj då

  4. Vad var det mer i den med ingefära?

  5. Det är ofta kyckling i khoresh, khoresh ( ) sabz?

  6. fasejan, ghorme sabzi, gheime= jag tror ni har fått in en fullträff.
    Pommesen var verkligen pricken över i:et.
    Jessica, en av rätterna var med kyckling, har för mig att det var den som smakade mkt ingefära.
    har ngn koll var man kan käka denna underbara mat i Malmö? Har för mig att Kinga pratat igång mig om ngt ställe som låg vid Dalaplan?

  7. Om malmö vet jag ja, ingenting men vill man prova hemma så finns det en strålande kokbok, New food of life. En tegelsten som man blir alldeles lycklig av.
    Restaurangmat är/blir det ju inte men det whiffar ju persiskt ordentligt :)

  8. Gheime brukar nog vara med lamm men min begränsade erfarenhet säger att folk tar det kött de har, kyckling går bra för det mesta. Fesenjan brukar innehålla kyckling eller anka men ingen ingefära vad jag vet, däremot en massa granatäpple.
    Hollywood har gheime, nu går vi dit tillsammans hörrni! Nästa vecka t ex? Jessika kanske har vägarna förbi Malmö någon gång?

  9. Nej! Inte nästa vecka, då är jag i Frankrike, men vi måste boka en kväll, jag vill äta mer persiskt, helt nytt för mig.
    Nu när du Sofia började snacka om lamm, så undrar jag om det inte var någon rätt som innehöll lamm? Eller var det någon annan som tog en lammrätt kanske? Minnet är inte hundra nu…

  10. Minns du vad den persiska restaurangen i Kreutzberg hette?

  11. Cecilia! Jag kommer inte ihåg namnet men får jag bara tag på vad gatan heter så kan jag nog guida dig, jag återkommer under dagen med ett svar!

  12. Cecilia! Gatan heter Oranienstrasse, men den är lång som 17, så jag vet inte om det hjälper. Det ser mest ut som ett litet hak, det ligger en rätt trendig bar mittemot dock, som är stor och som har fönster som går att öppna så att det är precis som att man sitter utomhus. Lycka till!

  13. Ps. mittemot den persiska restaurangen, där den här trendiga baren ligger (och som har ett fett guldmärke som skylt) är beläget i ett hus som är ljusgult med knallorangea detaljer.
    Vet inte om det hjälper nämnvärt…

  14. Haha vad gullig, tack så mycket! Jag ska förhoppningsvis till Kreutzberg snart och då hade det suttit fint med lite persisk mat.

  15. Pingback: Anledning att åka till Berlin #3 « pre-tequila

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s